söndag 21 mars 2021

Mattias Kuldkepp, en fantastisk fantasyförfattare!

 Till min sorg har jag just läst ut del två av Mattias Kuldkepps blivande trilogi Sönderfallets symfoni. Jag sörjer över att behöva vänta på del tre ... Jag har läst fantasy sen jag var i tonåren och detta är bland det allra bästa jag har läst! Jag är verkligen imponerad. Dessa tegelstensvolymer på ca 700 sidor vardera är så fenomenalt uppbyggda och sammanhållna och den värld han skapat så trovärdigt beskriven - trots att den består av landmassor som svävar som öar i luften. Karaktärerna är inte bara väldigt olika, man fäster sig ohjälpligt vid dem, med alla deras brister och förtjänster. Miljöerna är så målande beskrivna att det nästan känns som om man sett det hela på film.
   Och vilken teveserie det skulle kunna bli av detta verk!
   Som i varje klassisk fantasy finns här inte bara människor utan även varelser som alver, demoner och gudar. Och magi, naturligtvis. Böckerna innehåller också kartor och förteckningar över centrala gestalter och platser, galleri över gudar och listor på begrepp man kan behöva slå upp.

Baksidestexten på den första delen - Skärvor av ett brustet sinne - lyder:

Demonerna har funnit sin väg in till Lyraak. Ur portalen vid Ymsellion strömmar de in i det alviska riket och ingenting tycks kunna stoppa dem. I det glittrande Ylon förbereder sig försvararna för drabbning, men i murens skugga utkämpas fler strider än en. Där vandrar en speleman som försöker förstå sig själv, en kvinna som tänker hämnas sin familj, en ung man som drömmer om friheten, en alv som slåss för sitt folk och en krigare som vill hjälpa en vän. I en värld full av mörker löper de risken att snava över det som gömts i seklernas damm och somliga hemligheter var aldrig avsedda att avslöjas.

   Ska jag ändå komma med någon kritik så är det om de ingresser som inleder varje kapitel. I sig är de väldigt intressanta då de är hämtade ur olika skrifter i världens långa historia eller bara upptäckta på någon bortglömd sten vid vägkanten. Men de är svårlästa med sitt kursiverade teckensnitt. Ett förstoringsglas ligger till hands när jag läser.
   Ett tips inför kommande tryck är att inleda kommande delar med en kort tillbakablick. Jag läste del 1 och 2 direkt efter varandra, men om man inte gör det, blir det knepigt att komma ihåg var berättelsen slutade i föregående del eftersom den fortsätter direkt.
   Båda delarna slutar väldigt aptitretande, med en riktig cliffhanger ...

Böckerna är utgivna av Ragnarök förlag och kan köpas bland annat på Adlibris och Bokus till mycket låga priser.

Tycker du om denna typ av böcker, vill jag passa på att tipsa om Markus Olaussons serie Serahema Saporium, som även den väntar på del 3 i nyutgåva med helt nya omslag (Catoblepas förlag). De är också riktigt, riktigt bra klassisk fantasy! Läs gärna här vad jag skrev om del 1.

 


2 kommentarer:

 1. Eva i Dalarna28 mars 2021 16:17

  Jag tycker det är så härligt med böcker som är sådär tjocka! Ifall man gillar en bok vill man ju att den ska vara läääänge..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så är det ju. Blir lite svårt med Storytel, jag lyssnar mycket men saknar att se var jag är i boken, hur mycket som är kvar. Man kan ju kolla men det är lite omständligt.
   Boken jag skriver på nu är redan över 500 sidor ... men slutet är nära, haha!

   Radera