onsdag 9 september 2020

600 mil till dig av Lovisa Wistrand

 Genren romance är rätt ny och obekant för mig. Inte för att jag inte är romantisk - för det är jag absolut - utan för att jag flera gånger har blivit lite uttråkad av feelgood-böcker. Men man kanske inte ska se romance som en under-genre till feelgood. Jag hittade detta citat när jag googlade (Christoffer Holst, Boktugg):

Romance är en genre som ligger rätt nära feelgood ... Enda skillnaden är att det viktigaste i romance är att kärleksrelationen är det som driver storyn framåt

Nu har jag i alla fall testat en riktig romance-bok, 600 mil till dig av Lovisa Wistrand. Att jag gav mig på den beror på att jag är väldigt förtjust i Lovisas sätt att skriva fantasy. Där har hon flera titlar utgivna, bland annat Equidae och Netraya som jag tidigare har recenserat här i bloggen. 

600 mil till dig är en till synes hopplös kärlekshistoria. Det börjar med en rätt slumpartad kontakt via nätet som utvecklas till ett allt vänskapligare sms-ande. Hon bor i Uppsala. Han bor i New York. Båda har familj med barn och hus och jobb förstås. Utifrån sett är de väldigt olika, och avståndet är klart avskräckande. Men, men, men ... För riktig kärlek är ingenting omöjligt.

Jag fastnade verkligen för denna bok. De 263 sidorna innehöll så mycket, inte bara hjärta och smärta utan humor och finurlighet, vänskap och svek. Och en stark kärlek till de egna barnen. Att det även förekommer en härligt bufflig hund i handlingen är ett extra stort plus i mina ögon. De tysta dialogerna mellan Hjärnan och Hjärtat, de träffande parentes-kommentarerna och - inte minst - utvecklingen av sms-dialogen, gjorde boken till en riktig bladvändare. Ett slitet uttryck, men det var svårt att slita sig och jag läste ut den på en helg. Kan varmt rekommendera den!

Framsidan är jättesnygg tycker jag, ser man närmare efter finner man där både Uppsala domkyrka och en bro i New York. Hunden finns minsann med också, på baksidan. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar