måndag 17 augusti 2020

Vanlig detaljer i böcker gällande utseende

 En lite roande sak jag tänker på ibland, är hur vi som skriver böcker gärna beskriver karaktärer och deras handlande på ett något verklighetsfrämmande sätt. Jag är själv inget undantag här, det erkänner jag genast. Här följer några exempel:

  • Ögonfärgen är ofta bland det första som beskrivs. Men ärligt talat - lägger man verkligen märke till det? Testa med ett antal personer i din närhet, vänner och kollegor. Vet du vad de har för färg på ögonen? Och gröna ögon, hur vanligt är det? Jag känner ingen enda person jag skulle kalla grönögd. Men i böckernas värld verkar det vara en favoritfärg, tätt följt av grå ögon.
  • Inte sällan får en karaktär  höja ett ögonbryn. Det är ett mycket talande uttryck för skepsis, eller löje, eller vilken känsla man nu vill lägga i den minen. Man ska ju gestalta så mycket som går, hellre än att bara sätta ord på en känsla. Men ärligt - hur många kan höja bara det ena ögonbrynet? 
  • Sneda leenden är också populärt. Samma gäller där. Jag är osäker på hur man gör. Att dra upp ena mungipan - räcker det? Eller ska man dra ner det andra också? Testa gärna framför spegeln och få ett gott skratt alldeles gratis! Ändå har jag själv använt mig av detta eftersom "alla vet" vad man menar.
  • Rena ansiktsdrag. Vad är egentligen det? Att det är positivt, det är självklart. Men om man inte har rena ansiktsdrag, vad har man då? Inte smutsiga förstås. Orena passar heller inte bra. Det är väl ett sätt att göra det lite enkelt för sig, man anger att personen har ett tilldragande ansikte utan skavanker eller störande skönhetsfel som potatisformad näsa eller hängande dubbelhakor. 
  • Kvinnliga huvudpersoner har påfallande ofta rött hår. Inte som morötter eller tomater utan den röda färgen beskrivs i entusiastisk ton. Kopparfärgat kanske. Eller som lysande eldslågor. Kastanjebrunt är också populärt. I verkligheten är naturliga hårfärger sällan särskilt hänförande. Råttfärgat är ju rätt elakt och anges mest som en kommentar om ens eget fula hår. I fantasyböcker är silvervitt hår ett utmärkt val, tycker jag. Som själv är rätt vithårig ... 
  • Svallande lockar är också vanligt. Vem skulle inte vilja ha det. Kanske i så fall de som faktiskt har det, som hellre vill ha rakt. Krusigt eller frissigt hår tror jag knappt jag har stött på. Ändå gissar jag att det är vanligare, har jag kanske fel? 
Nedan försöker jag mig på att både le snett och höja ett ögonbryn. Går inte så bra, haha!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar