måndag 8 augusti 2016

Eternal life inc. av James Burkard

När mina böcker och jag befann oss på Kronobergs bokmässa förra hösten, hade jag som bordsgranne en intressant författare, nämligen James Burkard. Vi kom bra överens, pratade en hel del om skrivande och annat. Hans danskfödda fru var också mycket trevlig. Naturligtvis köpte jag hans bok Eternal life inc. (Och han min Porten). Jag lovade höra av mig när jag kommit igenom den.

Det har jag nu. Vilket inte var alldeles lätt för den är på engelska. Inget hinder i sig, jag har läst rätt många fantasyböcker på originalspråket, men denna var lite knepigare på grund av de många tekniska termerna. Så jag känner att jag har tillgodogjort mig, dvs förstått, kanske så där 3/4 bara. Och det är lite synd.

Handlingen är en intressant blandning av science fiction och fantasy. Mycket teknik som jag redan nämnt men också förekomst av övernaturliga väsen - eller snarare gudar. Huvudpersonen är Harry Neuman, en alkoholiserad skådespelare med ett traumatiskt äktenskap bakom sig. Han ställer upp för ett företag som specialiserat sig på återuppståndelse. Alltså tvingas han dö gång på gång bara för att återfödas som sig själv igen. Hans själ transplanteras in i en ny kropp likadan som den gamla. Intressant tanke. Men faror hotar förstås, här i form av aliens som på astralplanet kidnappar mänskliga själar. Typ. Inte så lätt förklara eftersom jag inte har det alldeles klart för mig. Fanns boken i översättning skulle jag läsa om den på svenska.

Jag lånar en mening från baksidan av den häftade boken:
... a different kind of science-fiction novel combining physics and metaphysics in a fast-paced adventure about an alien invasion that starts not in outer space but in the inner space of the human mind.
Boken är på ca 400 sidor och är den första i en blivande trilogi, utgiven i januari 2015. Serien har fått namnet The King of the Dead Trilogy. Gissa vem som är innehavare av den titeln...

Vad tyckte jag då? Jo jag gillade den! Lite svår som sagt men högt tempo, spännande och verkligen annorlunda. Gillar karaktärsbeskrivningarna, inklusive humanoiderna. Kommer ge mig på de kommande delarna också om jag inte hinner glömma bort serien innan de kommer ut. Tror nämligen James sa att del ett tagit honom tio år att skriva...

Språket har jag svårt att bedöma, men texten är läsvänligt upplagd med korta stycken och gott om dialoger. Kapitlen är lagom långa, eller snarare lagom korta. En intressant detalj är Burkards teknik att dela upp långa repliker på flera stycken. Att det är samma person som fortsätter tala vet man genom att det föregående stycket inte har ett avslutande citattecken, medan det nya börjar med citat. Tror kanske det är vanligt i engelskspråkig litteratur. Kanske något att ta efter i svenskan. Själv löser jag den typen av långa repliker genom att lägga in en paus där personen får göra något, då blir det naturligt att börja med nytt stycke när hen fortsätter prata.

Boken kan köpas på Bokus och Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar