onsdag 29 april 2015

Tjurnatten - en bok av Caroline Hurtig

Caroline Hurtig har tidigare gett ut del 1 och 2 i serien om Själarnas öden. Nu under våren 2015 kom Tjurnatten.
Detta är en extra del, en fristående bok som ändå har anknytning till de andra.

Lite kort om handlingen:
Det finns två huvudpersoner i denna bok, Vala och Linder. De träffas under en alldeles speciell natt, kallad just Tjurnatten, ett möte som kommer att förvandla bägge deras liv. Syftet med denna natt avslöjar jag inte här, det får läsaren upptäcka själv. Under de traumatiska händelser som följer väcks krafter till liv inom Vala, och hennes liv förvandlas till en hård kamp mot ödet och den väg hon omedvetet dömt sin själ till att vandra.
Linder å sin sida hade aldrig räknat med att Tjurnatten skulle komma att påverka hans liv så i grunden. Vala blir ljuset i hans liv som han kämpar hårt för att inte förlora.

Detta är en kärlekshistoria som griper tag i läsaren. Vala och Linder älskar varandra men allt och nästan alla går emot dem. Det verkar helt hopplöst för dem. Till slut försöker Vala fly från sin älskade för att skydda honom och andra i hennes liv som står henne nära. Men Linder följer efter ...

Miljön i boken är vagt medeltida. Inga maskiner och moderniteter. Man färdas till fots eller på hästryggen eller med båt. Så småningom förstår man att detta inte utspelar sig i vår egen värld, utan i en annan dimension, med egna regler och livsvillkor. Här saknas det myller av andra sorters varelser som man får möta i Carolines två tidigare böcker. Men fantasy-stilen finns där ändå, inte minst i slutet. Här avslöjas den direkta kopplingen till de andra delarna i serien och man får förklaringen till vart själarna tar vägen efter döden.

Karaktärerna i boken är utmärkt skildrade och man blir starkt engagerad i deras öden, det gäller inte bara Vala och Linder utan även en del bifigurer. Huvudpersonernas handlingar kan göra en smått vansinnig, man vill säga att näe, gör inte så ...! och: varför gör du sådär nu när ...? Men hade de handlat förnuftigt och logiskt hade det inte blivit mycket till bok förstås.

Det snygga omslaget bryter i stilen med de andra, vilket kan passa bra då detta ju faktiskt är en fristående bok. Jag skulle nog ändå rekommendera läsaren att först läsa Ödesgudinnans val och Månfolkets land för att få en bakgrund till händelserna i slutet av Tjurnatten.

Betyg? Ja som jag tidigare skrivit så undviker jag att sätta betyg, det är för trubbigt. Men jag är själv mycket förtjust i Carolines stil, hennes karaktärer och utformningen av hennes världar, eller kanske man ska kalla dem dimensioner. Tjurnatten skulle jag verkligen inte vilja vara utan och ser nu fram emot utgivningen av del tre i serien om Själarnas öden. Som alltså egentligen blir nummer fyra ...

Böckerna kan köpas direkt från författaren via hennes hemsida eller också från nätbokhandeln, till exempel på Bokus och Adlibris. Titta även gärna in på förlaget Antares Facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar