fredag 10 oktober 2014

När minnen får liv - av Malin K Eriksson

För säkert ett år sedan köpte jag boken När minnen får liv av egenutgivaren Malin K Eriksson. Bankeryd Bok och Kultur.
Minns inte ens i vilket sammanhang, bara att framsidan gjorde mig nyfiken. Boken hamnade strax långt ner i min hög av olästa romaner, under alla andra jag förköpt mig på sedan jag gick med i Egenutgivarna. Jag är ju nyfiken på mina föreningskompisars alster!

Nu har jag läst den.
Och jag är helt försvarslös.
Denna bok träffade mig rätt in i hjärta och sinne. Vet inte varför egentligen. Huvudpersonen är rullstolsbunden, egoistisk och grinig. Man förstår att någon hemsk olycka ligger bakom och att det finns minnen hon inte gärna släpper fram. Lite i taget får läsaren reda på, allteftersom den handikappade kvinnans försvarsmurar gradvis raseras av ...
Ja det talar jag inte om! Läs själva!

Malin K Eriksson känner jag inte närmare. Får intrycket att hon vet vad hon skriver om, att hon har erfarenhet av handikapp. Rullstolar, lyft och omvårdnad. Assistenter och hjälpmedel. Färdtjänst och ... hjälplöshet.
Hur det är att hela tiden vara beroende av andra, må så vara att de är avlönade.

Kanske jag grips så på grund av att min egen make är till en del handikappad och jag själv har fått börja sätta mig in i samhällets stödjande funktioner.

Eller för att jag är djurvän och själv älskar mina hundar och inser vad en hund kan betyda för en ensam människa. Även om vi ändå till slut allra mest behöver andra människor.

Handlingen är alltså både spännande, på sitt eget vis, och gripande. Det är svårt attt lägga ifrån sig boken, precis som det ska vara. Karaktärerna är väl beskrivna och mångsidiga. Huvudpersonen lätt att fästa sig vid. Språket helt okej. Inlagan snyggt gjord. Lagom långa kapitel. Lagom med dialoger. Ja inget att anmärka på alls här.

Omslaget är roligt och lockande. Ger inte mycket ledtrådar om innehållet, det får man läsa sig till på baksidan. Titeln är mycket passande visar det sig när man kommit till slutet. Som tack och lov inte är sorgligt! Lagom lång är den också.

Jaha. Hur jag än tänker efter så kan jag inte komma på något enda att klaga på! Vill ni läsa en riktigt bra bok så är detta ett gott val!

Och var köper man den då? Det får ni leta upp själva, tex via länken jag lämnat på förlagsnamnet :-)

7 kommentarer:

 1. Man köper boken hos Chocolat & Antikt! Där jag tror att du köpte din bok Astrid. Malin har gett ut en ny bok som heter "Fisken i sjön" med hälsning från hospitalet.
  Jag har inte läst den, endast recension. Verkar vara en lika bra bok!
  Malin var och hälsade på som hastigast i somras. Trevlig tjej =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknar med att kanske kunna köpa hennes nya bok på Kronobergsmässan.

   Radera
 2. Haha så kort minnet är... Ja så klart man köper den i Lammhult när man ändå behöver fylla på choklad-, te- och presentförrådet!

  SvaraRadera
 3. Du har fått ett litet award från mig på bloggen :D http://gpkjeilen.blogspot.se/2014/10/sisterhood-of-world-blogger-award.html

  SvaraRadera
 4. Älskade också den här boken.
  Du har fått en bloggaward av mig Astrid. Kika in här: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/10/sisterhood-of-world-blogger-award.html

  SvaraRadera
 5. Jag har taggat dig:)
  http://forfattardrommar.se/2014/10/29/sisterhood-world-blogger-award/

  SvaraRadera