torsdag 19 december 2013

Så många världar det finns!

Jag är tillbaka från en två dagars arbetsresa till det kära gamla Uppsala, där maken och jag utbildade oss till veterinärer på stenåldern. Åkte tåg både dit och hem och det gick faktiskt bra! Numera är det mycket tydliga förannonseringar inför varje ny hållplats (eller vad det heter för tågen), där man till och med talar om vilket spår de olika anknytande tågen avgår ifrån! Fantastiskt bra!

Svenskt vattenbruk
Denna resa gav upphov till diverse reflektioner, här kommer en: Kan inte låta bli att förundras över hur många parallella verkligheter det finns i vår vardag. Tror inte att någon enda av er som läser detta inlägg har en aning om att det håller på att arbetas fram en nationell handlingsplan för svenskt vattenbruk (dvs odlad fisk, kräftor och skaldjur)! Jordbruksverket står som ansvarig för denna ambitiösa satsning som ska gälla fram till 2020.

Ska inte trötta er med att redogöra närmare för planen här (= vet för lite själv ännu haha!) men jag har i alla fall hamnat i en av fem arbetsgrupper, tillsammans med Fiskhälsans chef och folk från såväl Djurskyddet och Djurens rätt, som Jordbruksverket, en av länsstyrelserna, SLU m.fl. I några timmar satt vi och diskuterade igenom en lååång rad med punkter hämtade från post-it-lappar producerade under ett tidigare kick-off-möte (svenskt ord efterlyses tack!). Större delen av tiden tragglade vi med samma punkt, jag började misströsta och gjorde ett försök att skynda på. Förgäves. Men så plötsligt släppte det och sista halvtimmen fick vi ihop ett hyfsat råmanus med diverse arbetsuppgifter åt var och en att ta itu med hemma ... Gemensamt för allt detta är välfärd och smittskydd avseende odlad fisk (och skaldjur). Alltså djurskydd för fisk! Det låter väl bra! För fisk kan känna smärta, även om inte alla forskare är överens om hur den upplever det.

Om någon mot förmodan vill veta mer kan ni läsa här!

Men vad menar jag då med rubriken? Jo så här tänker jag. Min bok handlar om en tjej som hamnar i en annan värld/verklighet, via en port i skogen. Kan låta väldigt fantasy-aktigt = otroligt. Men hamnar vi inte lite till mans i andra världar ibland? Någon släkting eller vi själva blir allvarligt sjuk eller skadad och vips hamnar vi i sjukhusvärlden, den kanske blir obehagligt, till och med smärtsamt välbekant. Vi tackar ja till ett erbjudande om andra arbetsuppgifter och vips upptäcker vi att bakom vår rygg finns det en ny verklighet som vi inte hade en aning om tidigare (tänker här på mitt jobb åt Fiskhälsan).

Eller vi bestämmer oss plötsligt för att ge ut den där boken som legat och skavt i datorn, försökt tränga sig ut men som vi hållit kvar där med all kraft. Kanske väljer vi som jag att ge ut den själv, går med i föreningen Egentutgivarna och börjar blogga och... En verkligen helt ny värld öppnar sig när vi kikar in genom porten!

Hur många världar har du upptäckt? Kanske hög tid att öppna nya portar!

4 kommentarer:

 1. Lät intressant med fisken! Läser miljörätt just nu och det är ju rätt relevant i detta avseende. Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tycker det, funderade just på om det var för ointressant som inläggsämne ... :)

   Radera
 2. Avspark... ;-)
  Håller med att det finns så otroligt många verkligheter. Inte minns upplever vi alla olika verkligheter trots att vi är på samma plats och under samma tid...
  Intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta är ett ämne man kan spinna många tanketrådar ifrån :)

   Radera