tisdag 31 december 2013

Nyårsafton - Gott Nytt År på er alla!

Ödet ville annorlunda, en smittsam magsjuka hindrar oss från att åka ner till släkten men låter det i förväg skrivna och schemalagda inlägget stå kvar. Så här skulle det ha blivit var det tänkt...

Tvärtemot våra gamla traditioner kommer vi detta år inte att möta det nya året hemma i Björnamo. Under många år har vi brukat samlas, förutom den egna familjen, ett eller ett par av makens syskon med familjer samt min svärmor. Hon är sen 2009 inte längre bland oss, som jag skrev om häromdagen. Aktiviteter vi ägnat oss åt förutom alla måltider (vilka påminner starkt om julafton), är skramla nötter, byta sena julkappar*, lägga pussel, spela sällskapsspel och givetvis promenader. Inget märkvärdigt men mycket trevligt.

Strax före midnatt lyssnar vi på "Ring, klockor, ring!" från Skansen, vartefter vi skålar och önskar varandra ett gott nytt. Så klär vi på oss, ställer oss på den breda yttertrappan på framsidan av huset och beundrar våra fyrverkerier, inköpta i den lokala fyrverkerifabriken i Braås. Jag älskar fyrverkerier även om samvetet gnager. Inte alls miljövänligt ju, suck, men så vackert!

Efter detta skyndar vi oss in och lyssnar på kyrkklockorna i P1, där de sänder från landets alla domkyrkotorn. Svärmors påbud, antagligen på utdöende.

Detta var verkligen en kort resumé och kanske är det historia. För i år åker vi ner till Skåne, till makens bror med familj, som har renoverat det gamla barndomshemmet. Här finns betydligt mycket mer plats både för umgänge och övernattning. Ska bli spännande att se hur nya traditioner skapas! Samt rätt skönt att överlåta allt matplanerande till svägerskan ...


*Ett annorlunda sätt att "byta julklappar" är att verkligen byta! Alla bidrar med varsin hemlig klapp. Man bänkar sig runt ett lämpligt bord, lägger klapparna i en hög mitt på bordet och så går en tärning från person till person. Slår man en femma eller en sexa får man ta ett paket ur högen tills den är slut, därefter från varandra (chokladaskformade paket brukar vara populära). Efter en bestämd tidsrymd (3-5 minuter typ), gör man paus och öppnar alla paket, somliga har då flera och andra inga. Sen kör man en gång till och knycker från varandra under mycket retsamma skratt och stoj. När tiden är ute igen, brukar de som fått flera klappar generöst dela med sig så ingen går utan (i alla fall ingen minderårig!).

Hur brukar ni andra fira nyårsafton?

2 kommentarer:

  1. Suck! Min dygnsryttm gör att jag faktiskt inte gör något speciellt. Jobbar till 14.00, tittar på något underhållande på TV i väntan på att maken ska fixa mat, äter, tittar på TV igen, somnar och vaknar ett par minuter i 12, då jag kliver upp och ställer mej i fönstret mot öster som visar de finaste fyrverkerierna. Men jag får ändå kuta lite mella norr och söderfönstren när det plötsligt bjuds på en kanonad av fina, sprakande och allt för högtsmällande serier. Verkar som ALLA har köpt serier av smällare...utom vi =). Bäst tycker jag om de som smäller av i gnistregn följt av ljud som låter som hagel mot fönstren. Sen finns det förståss massor av andra underbar varianter på färgade "paraplyer" av gnistor. Efter 15-20 minuter börjar det avta och då går jag och lägger mej igen och somnar bums. Maken har inte ens gått att väcka hahaha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du fick uppleva nyårsskiftet! Vi tittade på en modern OZ-film, där en trollkarl grejar det hela, kort uttryckt, men under 2 40 min eller vad det var. Sen bara någon halvtimme kvar till midnatt. Inte mycket fyrverkeri som nådde fram till oss härute på landet, mullrade fasligt mot Växjöhållet. Himlen flammade. Fick krigskänslor faktiskt... Vi skålade, pratade med svägerskan i telefon och la oss så småningom dvs vi föräldrar. Barnen senare numera haha!

      Radera