tisdag 10 december 2013

Konsten att läsa tegelstenar

Min bok Porten är ju inte den enda tegelstenstjocka boken precis. Nåja, liten överdrift avseende tjockleken. Hur tjock är en tegelsten? Blir ju tvungen att Googla på detta nu haha! 12 cm verkar det som. Porten är bara 3,5 cm... Men man brukar ju jämföra tjocka böcker med tegelstenar av någon anledning.

Men alltså. En bok med mjuk pärm är i sig svårare att lägga uppslagen på bordet framför läsaren än en med hård pärm. Varför väljer man då att överhuvudtaget trycka mjukpärmade? Flera orsaker faktiskt. Dels rent tekniskt, Vulkan som tryckt Porten menade att man inte kunde trycka så tjocka böcker med hård pärm (om jag inte minns alldeles fel nu). Dels prismässigt - mycket billigare med  mjuk pärm, billigast pocket som är extra enkelt omslag. Men sedan finns det faktiskt de som föredrar den mjuka pärmen för att den är lättare i vikt och enklare att ta med sig på resa.

Men hur gör man då om man vill läsa sin 650 sidors bamsebok? (Öh, dåligt ordval, glöm Bamse!). Jo, man går till sin garderob, eller makens/makans kanske hellre, och letar upp en byxgalge med nypor i ändarna. Kanske det bara är vi äldre som har sådana fortfarande... Nåväl, hittar man en så är problemet löst. Man nyper bara fast galgen tvärsöver - se bilden (gullig grytlapp får ni på köpet). Liiite krångligt att bläddra kanske men helt okej om man behöver båda händerna till annat. Som till exempel att sköta kniv och gaffel, för ni läser väl medan ni äter? Inte?? Vilket slöseri med tid!

Kanske borde jag ange att idén inte är min egen utan levererad av dotter Miriam som hittat den på nätet. Tack Mirre!

Andra tips är att använda tunga saker som keramikgrytunderlägg, vedträn, 2-kiloshantlar, små folkvagnar, nerblåsta tallar, likstela hägrar... Ja vad som helst som ligger still och inte rör på sig kan väl duga. Men tycker förstås att klädgalgeidén är bäst!

Ett sista tips! Dagens julkalender var bara sååå jättebra tycker jag. På rim dessutom!
Titta in på: http://bjornwiren.blogspot.se/p/julkalender.html

4 kommentarer:

 1. Du har blivit utmanad :) http://lupinaojala.se/2013/12/11/5-fragor-om-boken-du-laser-nu/

  SvaraRadera
 2. Ojsan, det måste jag ju kolla upp! :)

  SvaraRadera
 3. likstela hägrar - de gillar jag bäst, struntar i galgen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. En galge måste vara mycket lättare att få tag på! :)

   Radera