måndag 23 december 2013

Julstök utan bökGör degen på 1 liter helmjölk, 2,5 g saffran
Dan före dan. Kan vara väldigt stressande med allt som återstår att göra. Det gäller att välja bort, spara det allra finaste, viktigaste, godaste...

Själv bakar jag saffransbullar 3-4 gånger under denna period, slumpar sig att det blev även idag. Men bakar inga kakor, rullar inga köttbullar, syltar inga grisfötter eller annat slafs. Men brunkål gör vi, makens jobb som jag numera hjälper till med. Lätt och gott! Den traditionen får vara kvar.

Och skinkan ska ugnsbakas i folie med goda kryddor (kryddnejlikor, kryddpepparkorn, rosmarin eller basilika, mejram och lagerblad). Detta är ett måste. Blir en härlig kryddoft i köket julaftons morgon - för det ska inte göras idag. Spadet sparas till dopp-i-grytan med vörtbröd som jag köper - Växjöbagarna duger gott.
Prästens hår

Redan igår slog jag in de flesta paketen eftersom barnen då var iväg och huset bekvämt ledigt. Idag ska julklappsrimmen diktas ihop, det gör jag lite då och då under dagen. Lämpar sig bra under hundpromenaderna. bara man repeterar versen några gånger så den inte försvinner... Men de sista brukar dyka upp efter sängdags, då är det bara att kliva upp igen och skriva ner dem. Rim är roligt! Det sparar vi!

Tomte då? Under många år hade vi två. Grannen, ägare till en ICAbutik och ett antal hästar jag brukat hjälpa dem med, kom först i regel, lämnade frukt- och godiskorg och varsin klapp till barnen. Sonen klagade en gång över att tomten bara lämnade en julklapp. Dröjde innan de insåg vem tomte nummer ett var... Ett år kom han samtidigt som den "riktiga", det blev trångt i farstun, haha! Numera kommer det bara en, men han dyker alltid upp, går ett varv runt huset och kikar in på oss med sin lykta i handen. Hen blir kvar!

5 kommentarer:

 1. Mmmm...Både Prästens hår och smajlisen kommer bli superfina och alldeles säkert supergoda bullar att bryta sig en bit av =). Får se när jag kan träffa dej och få en smakbit.
  GOD JUL önskar jag dej denna julaftonsmorgon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha kära morgonpigga syster! Smajlisen är inte. Den omvandlades till julfigurer... En julhälsning tillbaka! :)

   Radera
 2. Varma jultankar i etern!
  Ja, en jul utan lussekatter vore lite futtig ;)

  Tänker förresten på den julen jag firade i Grekland under 80-talet...skinkan som min svenska väninna skulle bjuda på men som blev HELT oätlig! Den rök i soporna - och ja, det blev jul ändå förstås!

  Och en tanke i juletid som jag skrev under min FB-sida idag:
  Glöm aldrig vad JUL står för:

  J ag
  U ppskattar
  L ivet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att så många är inne på min blogg just idag, julafton! En varm hälsning tillbaka, May-Louise! Vi hörs om inte förr så nästa år haha! :)

   Radera
 3. Det blir ett spännande år, det är jag säker på!
  Kram ML

  SvaraRadera