torsdag 5 december 2013

"Gå i ungdom" - ny diagnos?

Wikipedia :
Personen sägs gå i ungdom (medicinsk term saknas fortfarande då diagnosen är så nydefinierad) när han eller hon alltmer försjunker i sin ungdom. Med det avses framför allt den övergångsperiod som för tonåringen över till vuxenlivet.

Patientjournal:
Patienten visar tydliga symptom på att "gå i ungdom". Detta får ses som ett förstadium till det betydligt allvarligare tillståndet "gått i barndom", vilket är mer eller mindre irreversibelt. Tecknen på att så har skett här, märks tydligt i patientens oansvariga glättighet, hennes försjunkenhet i allt som leder tankarna till aktuell tidsperiod samt en övertro på sin egen fysiska förmåga. Patienten har följaktligen setts klättra i träd, utföra danssteg i skogen och blogga om ungdomens dagar.

Behandling:
För att återföra patienten till ett normalt medelålders beteende, bör man avlägsna alla företeelser i hennes närmaste omgivning som påminner henne om ungdomstiden. Som exempel på sådana kan nämnas:
Dagböcker från denna tid, särskilt egna.
Populärmusik komponerad under perioden 1960 till 1985.
Hörlurar och iPods eller liknande som ger henne möjlighet att avskärma sig från den vuxna omvärlden.
Unga vänner i spannet 18 till 30 år.
Hundar som lockar ut henne på extremt långa skogspromenader.
Prognos:
Försiktigt positiv om rekommenderade åtgärder sätts in. I annat fall är risken stor för en visserligen smärtfri, men för omgivningen mindre välkommen övergång direkt till stadiet "gått i barndom". Detta kommer att inträda vid en ålder av uppskattningsvis 80 år. Risken är alltså att hon kommer uppleva sig som 20-25 år gammal under två decennier.

Foto på patienten:
Detta självtagna foto visar med all tydlighet hur nära ren galenskap patienten befinner sig. Omgivningen varnas å det allvarligaste för att handskas ovarsamt med patienten. Alla försök att alltför brådstörtat dra ner henne på jorden igen, bör göras med yttersta varsamhet. Förslagsvis bör man först avvakta någon tid och ge patienten en chans att själv ta sig samman och återvända till sin naturliga ålder.
Med andra ord: Låt henne för h-e vara ung och glad så länge hon vill!!!

9 kommentarer:

 1. En mycket allvarlig diagnos...Hmm...Fast va sjutton. Det finns så många tokstollar i världen så en mer eller mindre spelar nog ingen roll. Jag rekomenderar patsienten att fortsätta på inslaget spår...Det ungdomliga. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antecknar ditt professionella råd i journalen, ska konferera med kollegor och anhöriga ang bästa behandling, men överväger att följa din rekommendation...
   :D

   Radera
 2. Du är så härligt underbar - galen eller ej! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl snäll som bjuder på ett sånt foto haha!

   Radera
 3. Du är lika glad där som alltid - fast det förstås...det här är kanske taget precis innan du ska spärras in?
  Hm, får väl ta mig till Småland och hälsa på dig; om de nu tillåter besök på de där avdelningarna? Tål att tänkas på. Hm hm hm..
  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer du upp så rymmer jag förstås! Flyger ut genom fönstret... Nävisst ja, du har inte läst min novell. "Kvinnan som kunde flyga". Lite för lång att lägga ut (8s).
   :-)

   Radera
 4. Glöm inte att sända in din novell - det vimlar av tävlingar just nu, så iväg med den bara! Låt den flyga. :)

  Bra att du vill rymma för att träffa mig, helt galen är du nog inte. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, så bra är den inte. Stuvar undan den i min nya, magra novellmapp...

   Radera