söndag 15 september 2013

Manliga bokbloggare - (var) finns dom?

Efter en snabb sökning på Google har jag kommit fram till att det är precis som jag har fått intrycket av - antalet manliga, svenska bokbloggare är sällsynta som fyrklöver medan de kvinnliga är talrika som maskrosor om våren. Med bokbloggar avser jag då både sådana som handlar om böcker i allmänhet och de som skrivs av författare, utgivna såväl som de som fortfarande bara drömmer därom.

Varför är det så? Hittar en del teorier på nätet, tex att pojkar och män inte alls läser böcker i samma grad som oss av motsatta könet. Att de som ändå öppnar en bok då och då inte har samma lust/drift att analysera och recensera. Att flera av de som har en blogg själva är författare och därför mer eller mindre är tvingade att blogga, som ett led i sin marknadsföring.

Jag är säkert inte den enda som tycker det är synd. Om bokbloggande killar vore en vanligare företeelse, skulle säkert läslusten sprida sig bland deras kompisar. I min egen familj har jag två döttrar som avverkar böcker som den värsta skogsskördare (= supereffektiv skogsmaskin), medan sonen påminner om en gammaldags skogshuggare som svettas med yxan i handen. Även maken läser hellre vetenskapliga tidsskrifter än tjocka böcker.

Märker att jag börjar glida över från bokbloggande till bokläsande ... Men det är ju logiskt. Ska man ha minsta intresse för att själv starta en bokblogg, måste man allra först ha ett stort intresse. Efter det krävs antagligen också en lust att läsa andras (kvinnliga) bokbloggar, för att först därefter vilja skapa en egen.

Därför, kära läsare, ska jag nu räkna upp de få svenska, manliga bokbloggar jag själv känner till:

En sen författardröm
Defencia
Tankar från Trakorien
Verkligen Stefan
Manne Fagerlind
Bookfinger
De två första är mina goda vänner, som har egna bokmanus men skriver om allt möjligt annat också. Läsvärda!
Nummer tre och fyra är utgivna fantasyförfattare.
Manne är nyupptäckt för mig. Verkar intressant. Har fått en roman utgiven, nummer två på väg. Tänkvärda inlägg, till exempel det om småorden nog, ju, väl och lite. (Obs länken).
Bookfinger skrivs av Vigge, i yngre tonåren. Hans långa favoritblogglista innehåller belysande nog bara tjejbloggar.

Är det någon som har tips på fler manliga, svenska bokbloggare så hit med dom! Tack på förhand ...

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack! Kollade din. Du har jobbat länge med din fantasyhistoria förstår jag. Hoppas du lyckas få den utgiven, ge inte upp! Själv ledsnade jag redan efter 3 refuseringar och ger nu ut själv på Vulkan.

   Radera
 2. Jag tror att:
  I historiskt perspektiv, var mannen utåtriktad och kvinnan stannade vid härden och "drömde, fantiserade, uppfann... av nöden tvungen?". "Kloka gummor" blev väl klokare av att tala med andra, samla erfarenheter och att använda sin fantasi. Kort sagt. Karlar var/är väl mer "rakt på sak. Handfasta..."
  Kanske är det en orsak till att fler kvinnor delar med sig och tar emot nya intryck. Män vet ju redan hur det ska vara...
  Nu börjar det väl luckras upp, men Rom byggdes inte på en dag. Utveckling tar tid =)
  Anna

  SvaraRadera
 3. Annat är det med spelbloggar, där finns det ett överflöd av män och knappt några tjejer. Så det där med att män inte vill analysera tror jag inte på. That guy with the glasses kan ju konsten att analysera om man säger så ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det går nog inte att komma ifrån att det är vissa skillnader mellan könen, inte bara fysiska alltså...

   Radera
 4. Har också undrat över och letat efter manliga bok- och skrivbloggare. Verkar finns ett fåtal, men inte många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hade inga bidrag till den korta listan, tydligen...

   Radera
 5. Hej Astrid! Kul att du uppskattar min blogg. Du kanske även skulle vara intresserad av Oskar Källner (gammal debutantbloggare, precis som jag), som ju dessutom skriver fantasy: http://munin.kallner.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bidraget, honom måste jag söka upp :)

   Radera