onsdag 21 augusti 2013

Veckans löpsedel: Semestervecka sabbade provbok

Här på bloggen har det varit tyst länge nu på utgivningsfronten, detta för att ge Vulkan en chans att rätta till sin (senaste) tabbe. För en vecka sedan fick jag nämligen Provboken. Fylld av lättförståelig förväntan slet jag upp den vadderade påsen. Stirrade på det snygga omslaget med en puls på 100 och mungiporna i öronsnibbsnivå. Men det blev inte långvarigt. När jag njutit klart av både fram- och baksidan insåg jag att boken var på tok för tunn. Borde varit 33 mm men var bara typ 25 över ryggen. Vad var nu detta?!

Öppnade och började bläddra. 617 sidor i stället för 660. Mysko...
Konstaterade snart fler fel:
1. Pappret var näst inpå lika tunt som i en psalmbok. Så tunt att texten på nästa sida lyste igenom. Kändes fladdrigt och utan stadga. INTE bra alls. Måste ha blivit 60g i stället för de 80g jag begärt.
2. Kapitelrubrikerna var i ett synnerligen trist teckensnitt. Vi hade valt ut en rätt snirklig stil (Monotype Corsiva). Nu var det likadant som övriga texten, bara lite större typstorlek.
3. Marginalerna var nedbantade framför allt över kapitelrubrikerna.
4. Raderna innehöll 75 tecken i stället för max 65. Inte läsvänligt.

Jag radade upp alla felen och skickade ett surt mejl till min handläggare. Svaret kom dagen därpå - han skyllde på semestern och lovade "styra upp det hela". Efter ytterligare en vecka (= igår) skickade jag ett nytt mejl och frågade om en ny provbok var på gång, eller vad som nu hände. Svar: Ja. Han beklagade att han lämnat över till semestervikarien och lovade att ny provbok med min egen inlaga ska komma. Ännu en bäck är passerad!

Så snart har jag två provböcker! Undrar om det kommer bli tredje gången gillt...Trots alla förtretliga hinder på vägen så är det en rätt skön känsla att vara beställare, att inte behöva krypa för en förläggare.


7 kommentarer:

 1. Lite dåligt att skylla på semestervikarien, men det är ju bra att de ska rätta till alla fel och att du får en ny provbok. Omslaget är så snyggt :)

  Jag har din mailadress så jag kan skicka mitt manus till den så att du kan läsa det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omslaget är INTE Vulkans förtjänst, haha. Men visst, min egentliga handläggare kanske "styr upp" allt nu :)
   Manuset: Skicka på bara! :)

   Radera
 2. Bra att du är envis med vad du vill. Allt för läsarens bästa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ändå fått göra en del eftergifter, mest av ekonomiska skäl. Till exempel mjuk pärm. Egentligen ville jag så klart ha hård pärm, så mycket lättare att lägga boken uppslagen framför sig.

   Radera
 3. Svar
  1. Men jag tänker också att om jag nu först låter trycka upp ett mindre antal mjuka ex, så finns ju ändå i framtiden möjlighet att ge ut en hård upplaga...

   Radera
 4. Jag glömde titta på ditt första provex =( Kanske lika gott. Hoppas verkligena tt de fixar till allt redan på andra försöket. Hur svårt kan det vara att följa en uttrycklig önskan???

  SvaraRadera