lördag 10 augusti 2013

The Giant Mechanical Man

Tänkte ta upp en film idag. Det blir en del tevetittande på kvällarna när orken dalat och man behöver slappa en stund före sängdags. Vi följer flera serier numera, när det är så lätt att programmera och även i flera fall går att ladda ner missade avsnitt. Fördelen med serier är mest att man lär känna huvudpersonerna betydligt djupare. Ingen tid behövs för att presentera dem i början av varje avsnitt, som i en långfilm där man inte vet ett dyft om karaktärerna när filmen startar. Utöver det man läst i förhandsinfon alltså.

Men vi ser även en och annan långfilm. Går mest efter vad som rekommenderas i vår TV-guide eller i morgontidningen, men väljer även ibland på måfå. Minns inte hur det kom sig att jag valde denna, som på svenska fått titeln Kärlek i Detroit - bara det borde snarast ha hejdat mig. När vi så småningom valde just den bland sparade filmer i boxen, ångrade jag mig inte. En riktig pärla!

The Giant Mechanical Man spelas i dubbel bemärkelse av den manlige huvudpersonen. Med hjälp av en styltkonstruktion och metallglänsande smink, förvandlas han från "vanlig kille" till jätterobot. Stående blickstilla eller knyckigt rörande sig fångar han folks uppmärksamhet när de passerar honom i något gathörn i Detroits centrum. En av de förbipasserande som även stannar och tilltalar honom - utan att få gensvar då han väljer att uppträda som staty typ - är den kvinnliga motspelaren.

Båda två står utanför det hektiska, karriär- och tvåsamhetsinriktade samhället. Utan fast arbete och fast förhållande men med en längtan efter någon lika vilsen och utanför, försöker de få struktur på livet. Av en slump hamnar de på samma arbetsplats - ett zoo. Mer ska inte avslöjas.

Detta är en riktig godbit, en sådan film man kan se igen. Full av scener att uppröras av, småle åt, eller få en klump i halsen av. Rymmer så mycket: tänkvärt tema, mjuk och varm  romantik, komik och - inte minst - ett  lyckligt slut ... Feel good - film låter lite nedsättande men passar bra i sin rena betydelse. Härligt när socialt hämmade, nedtryckta personer får blomma ut, göra uppror mot och växa till självständiga, harmoniska individer.

Se den!

4 kommentarer:

 1. Inte så säker på om inlägget innehåller spoilers så vågar inte läsa :s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag inte det gör, svårt att avgöra hur mycket handling man ska ta upp...

   Radera
 2. Kanske får lägga om mitt liv, lära mej spela in saker, titta på kvällarna och sova på mornarna...när jag blir pensionär =)
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så denna film ingår inte i ditt DVD-bibliotek?

   Radera