lördag 17 augusti 2013

Gästinlägg: Ordval

Text och bild: Caroline Ahlberg

Eftersom Astrid är bortrest kommer här ett litet gästinlägg istället.

Beskrivningar av samma saker kan bli väldigt olika beroende på vilka ord man väljer att använda - eller inte använda.

Kattdjuret stirrar ihärdigt in genom fönstret. Den svarta pälsen suger åt sig det sista solljuset. Det råder ingen tvekan om att Tezcatlipoca vill in för att äta sig mätt. Han visar upp en rad av sylvassa tänder när han öppnar sitt gap. Ljudet tar sig inte förbi den tjocka glasrutan. Ingen är villig att släppa in honom på direkten. Han byter smidigt ställning utanför fönster och ger ifrån sig ett nytt, ljudlöst rytande. De intensiva gula ögonen har inte samma problem som ljudet, de borrar sig med lätthet in genom rutan, kräver att vi öppnar för honom förr snarare än senare.

Skulle du vara rädd för att släppa in djuret efter att ha läst ovanstående? Läs samma scen här nedanför och se om du ändrar uppfattning.

Poca, den lilla katten, balanserar på fönsterbrädan och vill bli insläppt. Den vita pälsen under hakan och på tassarna kontrasterar mot den annars så svarta pälsen. Han ger ifrån sig ett ynkligt jamande, vars ljud inte når in i huset. Ber om att få bli insläppt till skålen med torrfoder. När ingen reser sig direkt för att bevilja hans önskan, tar han några försiktiga steg på den smala fönsterbrädan, ser på oss med bönfallande gula ögon och ger ifrån sig ännu ett ömkligt, ljudlöst jamande.

Nu är det väl ändå nån som vill släppa in den stackars katten...


Tezcatlipoca, eller Poca som vi brukar kalla honom, är bror till katten Mysli som har varit med på bloggen tidigare.

6 kommentarer:

 1. Ett mycket vanligt förekommande problem i mina böcker. Man måste vara noga med att den bild man själv så tydligt har i huvudet, förmedlas på korrekt sätt till läsaren. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det har hänt att Astrid tolkat bitar jag skrivit helt annorlunda från hur jag hade tänkt mig det. Då har jag gått tillbaka och funderat över bättre sätt att skriva det på.

   Radera
 2. Tja. Jag tycker den första beskrivningen visar en katt med karaktär. Det tilltalar mej. De andra beskrivningen skulle dock förmodligen ge snabbare resultat...ur kattens perspektiv =)
  Anna

  SvaraRadera
 3. Från ett köksbord i Stockholm: Bra exempel på hur man kan vinkla en liten historia. Tack Caroline och välkommen åter!
  /Astrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod och tack!
   Och nu har båda katterna fått utrymme på bloggen. :)

   Radera