tisdag 20 augusti 2013

Formexmässan - en upplevelse för uppköpare

Ugglor i långa banor...
Den gångna helgen hade jag ju minisemester, eller rättare sagt en semester-fredag. Åkte med syrran upp till Stockholm för att som hennes medhjälpare provsmaka delikatesser, kolla in nya trender och göra beställningar till hennes butik Chocolat & antikt i Lammhult. Strosade runt i flera timmar under både fredag och lördag och ersatte effektivt alla tankar kring jobb och bokskrivande med en flod av intryck från mässan. Nedan följer några exempel.

Gosedjur. Helt otroligt så lena pälsar de har numera! Nallar, kaniner, katter, hundar med flera arter samt förstås även rena fantasidjur - alla är hur gosemjuka och klappvänliga som helst. För mig med strävhåriga schnauzrar här hemma, kanske det blev extra påtagligt... Man vill bara stryka och kela och känna på långa kaninöron, bulliga nallemagar och yviga svansar. Färgerna är mestadels förvånande bleka nyanser av beige och brunt. Det fanns även mer färgsprakande gosedjur, men de var i minoritet.

Chokladpraliner. Kan tyckas snålt när man erbjuds att provsmaka halva chokladbitar, men redan efter fem - sex stycken ber man att de ska dela ytterligare. Man blir snabbt övermätt och vill helst vända ryggen till när försäljarna sträcker fram nya godsaker (säkert för min del delvis beroende på att jag går på lchf-diet och tycker det mesta är alltför sött). Mörk choklad, ljus choklad, nougat, olika fyllningar, salt och sött, crisp och kräm, med och utan papper... Syrran beställde chokladpraliner för säkert flera tusen för att fylla på butiken därhemma, men det blev inte så många nyheter egentligen, mest välprövade favoriter.

Annat att provsmaka var kryddade och smaksatta skorpor. Ninas skorpor heter ett företag som syrran nog kommer lägga till på sin inköpslista. Har säkert ett femtontal olika skorpor där jag tyckte bäst om saffran- och rödbetsvarianterna. Knäcke- och tunnbröd testade vi också, men där var det svårare att känna någon betydande skillnad. Marmelader och starkare pålägg i små glasburkar, smaksatta teer och kaffesorter inklusive bryggare av senaste modeller ... Där fanns så man lätt kunde klara sig utan lunch.

Leksaker. Allt tänkbart. Syrran riktade bland annat in sig på små leksaksbilar i äldre modeller i blanka, starka färger. Går alltid att sälja. Träleksaker fanns det förstås gott om. Tänk bara alla dessa träklossar i olika former och färger - man vill sätta igång att bygga och stapla hej vilt! Numera finns många varianter av ekologiska leksaker och det känns ju positivt.

Presentartiklar i tusentals varianter, mjuka som hårda, böcker, kort, brickor, trädgårdsprydnader ... Jag tror inte man fick ta foton på mässan, såg ingen som gjorde det, men jag smög mig till att knäppa ett par stycken på hyllor med uggletema, eftersom mina döttrar gillar ugglor av alla de slag. Faktiskt var jag tacksam över att detta är en fackmässa, vilket gör att man inte kan köpa en enda pryl på direkten. Allt ska beställas och helst i större mängder. Mina pengar fick stanna kvar i plånboken. Men jag kommer bli lite fattigare när syrran så småningom får hem det hon beställde på mässan!

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det där är kanske en tredjedel av alla ugglorna i den avdelningen...

   Radera
 2. Ja, det tar några dagar att sortera alla brochyrer man plockat på sej av intressanta artiklar. Många hamnar nästan omgående i soporna med undran: Varför i fridens dag tog jag detta??? Andra blir liggande för att "mogna" medans ytterligare andra ganska snart hamnar bland mina leverantörer. Sen tar det några veckor innan man gått ner de kg man oundvikligen lägger på sig av allt provsmakande =)
  Skorporna var verkliga höjdare. Ska jag våga ta hem dem? Frestande goda...
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett par sorter kanske, var ju lång hållbarhet. Höstte med skorpa i stearinljusens sken låter väl lockande som reklam :)

   Radera
 3. Sv: Du får gärna läsa :) Vill ju gärna att mina böcker ska passa både unga vuxna och vuxna och då de som läst tidigare har varit lite yngre kan det vara intressant med feedback från nån som är lite äldre också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, skicka på :) Du har väl min mejladress, eller i vilken form ska jag ta del av ditt manus?

   Radera