torsdag 1 augusti 2013

Antagen eller tagande?

Min första idé till rubrik löd: Kommer de gamla etablerade bokförlagen att ersättas av nya utgivningssätt? Den var på tok för lång, men det är ämnet för detta inlägg, vilket nog inte framgår av den nya, korta.

I nummer 3 av Skriva 2013 kan man i en intressant krönika av Dag Öhrlund läsa att de svenska förlagen varje år får in ca 10 000 debutantmanus. Av dessa gavs våren 2013 ut 59 stycken. Härav räknar han ut att debutanten har mindre än 6 promilles chans att lyckas bli utgiven (men det sker väl viss utgivning även under resten av året, tänker jag). Vi som sitter på manus som vi hoppas en dag ska bli, inte bara granskade utan även gillade och antagna av något av de många förlagen, känner bara alltför väl till att chansen är minimal. Inte bara ska texten vara välskriven nog och handlingen tillräckligt spännande, gripande eller intressant på annat vis, vi ska också hitta rätt sorts förlag och rätt tidpunkt.


Dag Öhrlund klappar läsaren av hans krönika på axeln och skriver uppmuntrande att vi inte ska ge upp utan fortsätta att skicka in. Han radar upp mängder av kända författare - Astrid Lindgren, Stephen King, J.K. Rowling och Stephenie Meyer till exempel - som blev refuserade ett flertal gånger innan deras första verk gavs ut.

Själv gav jag upp efter mitt tredje nej - eller rättare efter det första, för det var först förlag nummer tre som ens svarade. Där önskade man mig välkommen åter, men för tillfället ... etc. Jag har inte tålamod eller tid nog att skicka manuset till fler, särskilt som de flesta fortfarande verkar vilja ha det i utskriven form. Smart drag, på så vis blir de säkert av med många aspiranter redan vid första trappsteget. Så vad gör man då istället, i min situation? Ger upp ... eller ger ut själv, förstås. Det senare alternativet är ett ekonomiskt vågspel, men har man den summan att satsa så vinner man en massa tid och slipper våndan i att vänta och den svidande besvikelsen i att få nej. Vidare lägger sig ingen i det man har skapat, på gott och ont.

Kanske detta blir framtidens melodi. Allt färre förlag som ger ut allt färre titlar och mest bara av redan etablerade författare. I stället allt fler som ger ut på eget förlag/trycker upp på egen bekostnad. Fler titlar i mindre upplagor. Redan idag finns det massor av utgivningsförlag vid sidan om de kanske mest kända,Vulkan och Recito. Och marknadsföringen? Den kommer ske via nätet förstås. Bokbloggarna kommer bli de nya gudarna med makten att "anta" eller "refusera", att sänka till botten eller höja till skyarna. Halleluja!

4 kommentarer:

 1. Du får inte ge upp lika lätt med 5:an sen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nädå, jag ska skicka runt den, litegranna... :9

   Radera
 2. Klart du inte ska ge upp! Skriv ut manuset och skicka det med frankerat returkuvert. Då bör du reducera antalet utskrivna manus. Alltid en sparåtgärd. Gör en lista på alla förlag du över huvudtaget kan tänka dej och "bomba" dem med mejlmanus!Och ge inte upp 2,3 och 4 av Ön! De MÅSTE oxå ut!!!
  Anna

  SvaraRadera