söndag 11 augusti 2013

Allt finns på nätet!

Min dotter Caroline håller på att gå igenom alla registrerade bokförlag för att gallra ut de som kan vara lönt sig att skicka fantasymanus till. Ett tidsödande, tålamods-krävande jobb, men som ger en och annan oväntad belöning. Till exempel har hon hittat en för oss tidigare okänd webbplats: smakprov.se. Jag har ägnat några minuter ikväll åt att kolla upp vad det rör sig om.

Det verkar vara en gratisplats för publicering av smakprov ur utgivna böcker. Förstår det som att de tar emot vad som helst som har ett ISBN-nummer. Såväl skönlitteratur som fackdito. Man kan söka på titel eller välja ett ämnesområde. Fantasy/Science fiction finns som egen källa att ösa ur. Både svenska och utländska (i alla fall översatta) böcker finns det upplagt smakprov av - står att de i april 2013 har så många som 15 000 titlar att välja på! Jag testade att söka på Eldfloder och fann den i två versioner, dels utgiven av Bombadil Publishing, dels som en av Undrentide förlags böcker.

Det finns ju något liknande för icke utgivna böcker: kapitetel1.se, där jag har lagt upp de tre första kapitlen av Porten. Enligt statistiken jag kan se där, är det ett 30-tal provläsare som gått in och läst, eller i alla fall påbörjat. När Porten nu blir utgiven så ska jag testa det här med smakprov.se. Kan ju inte skada. Dessutom blir jag ju nyfiken på att läsa vad de kan erbjuda inom min favoritgenre fantasy.  

Det finns en blogg kopplat till webbsidan, men den verkar inte så aktiv, senaste inlägget var i april.
Så här presenterar de sin sida:
Hej och välkommen hit! Du kom nog hit för att du funderar på att köpa en bok. Det är så det brukar vara nämligen. Något har väckt ditt intresse för en viss bok och nu närmar du dig själva köpet. Du kanske googlar på titeln. Eller läste en recension i någon blogg. Eller rent utav gick hit först för att kolla på de mest populära deckarna just nu, läsa lite i några av dem och sen köpa en. Eller flera.
Om detta stämmer har vi numera 15 000 andra smakprov du kan läsa. Allt från kurslitteratur till poesi. Eller från morddrama till pekböcker.
Bara att luta sig tillbaka och bläddra. Mysa. Och förmodligen, som för så många andra, slutar det med ett köp. Eller snarare: det börjar med en ny bok.

Har man till exempel en blogg där man brukar lägga ut recensioner, så kan följande information vara av intresse:
Har du en Internetboklåda, recensionstjänst eller älskar du bara böcker? Då kan du med automatik visa smakprov på din sajt allt eftersom dom produceras.
Rätten att visa Smakprov ger vi dig gärna – det är ju därför vi byggt denna tjänst. Men i gengäld vill vi att du ger oss den kärlek som vi förtjänar: använd länkar utan NoFollow-tag, berätta att Smakprovet kommer från oss, låt vår logotyp och vårt utseende på Smakproven vara orört. Då bjuder vi på bra innehåll till din site och du återgäldar med värde för oss.
Vill du ha andra lösningar så funkar det med – kontakta oss först så ser vi till att du får en personlig visningsmiljö och tillgång till samma feed som bl.a Bokus, Bokia och CDON jobbar med.
Maila oss på: hej@smakprov.se

Gå in och testa själv vad de kan erbjuda! Jag ska i alla fall lägga mer tid på denna webbsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar