måndag 18 maj 2020

Equidae av Lovisa Wistrand, en höjdare!

Lovisa Wistrand har jag stött på förut eftersom hon har skrivit flera fantasyböcker före Equidae. Alvblodstrilogin tyckte jag mycket om, den har jag lyssnat mig igenom. Equidae däremot har jag läst med ögonen, vilket egentligen är att föredra, anser jag rent allmänt. Men det är ju svårare att ta sig tid att sitta ner med en bok än att lyssna när man gör annat.

När jag slog igen Equidae efter dryga femhundra sidors intensiv läsning, funderade jag på en passande bild för hela boken. Det som först kom upp var "glödande kol", vilket fick mig att arrangera ett foto med boken framför en glödhet kamin. Handlingen är som i Lovisas andra böcker väldigt speciell, hon har en egen stil som jag hoppas få läsa fler exempel på. Hur kan man skriva så fängslande om hat och kärlek mellan ett väsen som kan skifta utseende mellan häst och människa, och en illasinnad jägare som inriktar sig på att fånga just dessa väsen? Och vilken miljö sen - Afrika!

Ur baksidestexten:
År 2043. Äventyr, faror och förbjuden kärlek i ett dystopiskt Afrika.
Alfreya har alltid fascinerats av det farliga och trots att det är förbjudet gör hon allt för att få en skymt av människor. Tillsammans med likasinnade bor hon i en by bland de ödsliga afrikanska bergen. Skyddad från faror och jägare tillbringar hon större delen av tiden i djurhamn och får inte lämna samhället.
Men det gör hon ändå, lämnar sitt trygga hem ... Och naturligtvis går det illa - hon blir tillfångatagen av varjägaren Dover, som är på jakt efter just varer, alltså varelser som Alfreya och hennes likar. I sin hästskepnad tvingas hon följa med honom genom den afrikanska vildmarken. För att kunna fly skiftar hon gestalt och blir människa ... Lovisa beskriver väldigt trovärdigt hur en häst känner sig som blir människa och tvärtom, när människan återgår till hästskepnad. Inte så lätt att lära sig använda händer när man är van att klara sig med tänder och hovar! Men det som framför allt håller läsaren trollbunden är den dramatiska kärlekshistorien. Omslaget är både passande och lockande, bara hästen fick mig att genast köpa boken!
Det enda jag inte tyckte om i boken är den injektionsteknik som beskrivs i handlingen ... En yrkesskada kanske, eftersom jag är veterinär.


Författare: Lovisa Wistrand
Förlag Whip Media
Utgiven 2019
Kan köpas bland annat på

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar