torsdag 9 april 2015

Stjärnklart - en bok av Lars Wilderäng

Lars Wilderäng är en ny författare för mig, men jag ser att han har skrivit fler böcker, även om just denna bok är nummer ett i en serie.

Först lite fakta:

Titel: Stjärnklart
Författare: Lars Wilderäng
Tryckår: 2014
Förlag: Massolit förlag
Kan köpas på tex Bokus och Adlibris för ca 200kr.

På dessa nätbokhandlar kan man läsa massor av recensioner och hitta länkar till många andra bloggar, så jag tappar nästan lusten att skriva själv... Men, men. Har jag nu börjat så får jag väl fortsätta.

Författaren är även bloggare, ja faktiskt väldigt mycket sådan - man kan på pärmen läsa att han driver Cornucopia?, "Sveriges största oberoende blogg inom finans, elektronik, miljö och samhälle". Jag får erkänna att jag blir rätt matt när jag kollar hans milt sagt något överlastade blogg. Ingen jag tänker börja följa. Tidigare utgivet är två "säkerhetspolitiska thrillers". Inte något för mig, misstänker jag. Men Stjärnklart har en annan stil, inte så teknisk och militärt inspirerad, läste jag någonstans.


Handlingen i Stjärnklart  beskriver den tekniska civilisationens sammanbrott. Kort sagt: all elektronik slutar fungera, inte så där pang-bom utan lite i taget. Wilderäng har hittat ett bra citat av T.S.Eliot att inleda boken med:
Det är så här världen slutar, inte med en knall utan med ett gnyende.
Författaren hoppar ner i vardags-Sverige lite här och där, beskriver hur de första elektroniska felen drabbar enskilda personer och hur de återkommande strömavbrotten blir allt vanligare. I början av boken får vi för varje kapitel möta nya personer utan inbördes relationer, vilket gör att det blir en hel del personer att hålla reda på. Jag rekommenderar att man läser boken rätt snabbt för att inte tappa greppet om vem som är vem ...

Hur skulle vi reagera om tekniken bara försvann och vi fick klara oss med medeltida metoder? Väldigt olika, beskriver Wilderäng. En och annan pessimist har förberett sig på olika tänkbara katastrofer och hamstrat stora mängder livsmedel och nyttiga prylar. Andra är helt oförberedda och blir totalt hjälplösa. Som i alla kriser finns det individer som drar nytta av situationen och griper efter makten utan hänsyn till andras lidande. Egoismen styr även om det också finns exempel på hjälpsamhet och offervilja.

Detta är en obehaglig bok. Spännande, javisst, men otäckt realistisk. Utom sättet som elektroniken förstörs på, vilket jag inte tänker avslöja mer om här. Det är bokens svagaste sida anser jag, utan att vara tekniskt insatt, men jag har min veterinärutbildning som protesterar. Det är kanske orättvist, för jag kan acceptera mycket när det gäller fantasy. Men på något vis anser jag att science fiction och dystopier ska vara trovärdiga. Gäller också postapokalyptisk science fiction, vilket kanske är den genre som passar bäst in i detta fall (fast termen är ny för mig).

Omslaget gillar jag. Det är ju dramatiskt med den lilla familjen framför en stad i våldsam brand. Den svarta bakgrunden fortsätter på baksidan där en man med packning på ryggen och gevär över axel vandrar fram på en grusväg i månsken.

Det tog ett slag innan jag förstod vad titeln syftar på. Jag kan väl avslöja att när elen försvinner och alla lampor slocknar så ser man stjärnhimlen så mycket bättre - det vet ju vi som bor på landet!

Boken slutar med ett helt annat Sverige än där handlingen börjar. Vem eller vad som startat det hela får man inte veta i denna del, men sista sidan ger en liten ledtråd och gör att i alla fall jag kommer hålla utkik efter fortsättningen - detta ska bli en trilogi.

Jag brukar inte betygsätta böcker jag läst, utan istället rekommendera dem mer eller mindre varmt. Oftast varmt eftersom jag inte recenserar böcker jag inte gillar. Denna bok kan jag rekommendera om du vill ha spänning och inte är rädd för strömavbrott ... Däremot är det ingen bok jag känner värme för, ingen jag blir glad av eller  känner stor förundran eller beundran inför. Underhållning bara, men det är inte fy skam!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar