lördag 26 oktober 2013

Recension nr 1 avseende Porten

Har fått in en första egentlig recension. Kommer från May-Louise Andersson, i min egen generation:

Recension av Porten, Astrid Ahlberg - recensent: May-Louise Andersson, skrivpedagog
Titel: Porten
Författare: Astrid Ahlberg
Genre: Fantasy (av den "mjukare" sorten)
 Tillgänglig på Bokus, Adlibris och Vulkanmedia
Öppningsraderna i Porten: "Den lilla flickan rusar uppför den smala skogsvägen, mot åskrönet. Skräcken tvingar henne framåt, bort från hemmet. Bakom henne sträcker sig rasande, hungriga ..."

Boken om Porten handlar om Miranda, på väg att snart fylla 20 år. Hon lever ombonat och tryggt som ensambarn med sina föräldrar på föräldragården, där hon arbetar med djurskötseln. Då. Innan allt förändras. Ett oväntat möte leder Miranda in på andra tankebanor, och även bokstavligt talat, in i en annan värld. Ett ställe där ingenting längre är tryggt eller invant för henne.
Miranda lär vi känna som en ganska ensam tjej. Van att handskas med djuren i ladugården och att boken börjar med att kon Stina ska kalva, visar tydligt att författaren är veterinär. Djuren kommer in tidigt i berättelsen och de är många. Om det är nutid eller ej, är oklart i handlingens början. Tidlöst rör sig Miranda i ladugården. Det är lätt att följa allt som sker och berättelsen lever starkt ifrån start.
Miro, en stark karaktär i boken, ställer till problem. Han utmanar Miranda genom att visa sig självsäker, arrogant och farlig. Hon känner sig inte säker inför honom. Varför bevakar han hennes hus?
I den andra världen finns kärlek, hårda regler, förföljelse och omhuldande kärlek. Inte bara Miranda förändras när hon möter den stilige Nore, även människorna hon träffar, sätter hon avtryck hos. Hon är kunnig och har även starka krafter hon använder - dock med måtta.
Djuren i boken är starkt porträtterade, likaså karaktärerna. Visserligen kan man som läsare roa sig med att räkna antal fikastunder och hur många smörgåsar som går åt, men det stoppar inte upp berättelsen. Redan efter första kapitlet, finns en Cliffhanger! Dessa kapitel, som är föredömligt långa.
Det är en bok i tegelstensformat och debuterande Astrid Ahlberg, har sannerligen skrivit en grammatiskt sett, prydlig bok. Här existerar inga lösa trådar någonstans och hon har en imponerande känsla för miljöbeskrivningar.
Ibland haltar dialogen när uttrycken inte riktigt passar in på karaktären och förklaringarna kan kännas lite omoderna. Det var länge sedan jag läste om en "kraftfull persondator", men detta är också en del av bokens charm. Den passar alla åldrar! Här kan en äldre generation finna sig tillrätta med miljön, djuren, flickan som förändras som person och förklaringar om de nutida saker och romankaraktärer vi möter. Den yngre generationen rycker på axlarna och reagerar säkert inte nämnvärt - istället kan de känna sig uppmuntrade över att redan känna till allt detta.
Berättarrösten i Porten är tydlig och även om boken är lång, anser jag den passar väl till högläsning. Oavsett vilken årstid det är!
Osökt går mina tankar till Diana Gabaldons böcker samt Stefan Casta. Författare som inte ryggar för andra världar. Även Margit Sandemos mastodontsaga om Isfolket, gör att jag tror på Porten. Den har en framtid.
En bok på 655 sidor med ett klart löfte om två nästkommande delar; ett löfte jag med glädje ser fram emot!
Astrid Ahlberg har kommit för att stanna.

6 kommentarer:

 1. Lycka till framöver Astrid!

  Min blogg via Passagen har serverproblem och kan ej nås just nu.
  Men jag kan alltid nås på maylouise.a@gmail.com

  Jag hoppas många tar tillfället i akt och läser din bok!

  Hälsningar May-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det förklarar varför jag inte fick länken att fungera, verkar fortfarande vara problem nu söndag morgon. Ska annars vara blogg.passagen.se/privatandrum.

   Radera
 2. Jättekul med en första recension. Det måste vara helt magiskt som författare att få läsa det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det :) Särskilt när det positiva överväger så. Det där med fikastunder, mackor och öht matlagning har fler påpekat, haha. Blir väl så när man är ansvarig för familjens mathållning - det är en viktig del av min egen vardag. Svårare att göra åt är att min ålder lyser igenom i språket, men kanske det kan passa jämnåriga läsare...

   Radera
 3. Den recensionen kom snabbt! Va kul att läsa, grattis :D

  SvaraRadera